Vragen

Vragen

Veelgestelde vragen rondom overlijden en uitvaartzorg

Rondom het overlijden en afscheid nemen van een dierbare komen er veel vragen boven. Wij hebben voor u een aantal veel voorkomende vragen onder elkaar gezet.
 

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

Ja, dat mag. U kunt aangeven wat u graag zelf zou willen doen.
 

Mag men thuis opgebaard worden?

Ja. De overledene kan thuis in de kist worden opgebaard, maar ook op bed blijven liggen en pas op de dag van de uitvaart in de kist worden gelegd.
 

Als men thuis opgebaard wordt, moet er dan iemand in de woning blijven?

Nee, dat hoeft niet. Het heeft meer een emotionele waarde dat iemand van de familie in de woning blijft.
 

Wat doe ik met de trouwring of andere sieraden?

Wat u zelf wilt. U kunt ervoor kiezen de sieraden om te laten of om ze zelf te bewaren.
 

Zijn er regels voor de kleding van een overledene?

De voorkeur gaat uit naar kleding van natuurlijke materialen. Wanneer de overledene begraven wordt kan synthetisch materiaal een goede vertering van het lichaam belemmeren. Liever geen schoenen en panty’s. Brillen gaan af bij het sluiten van de kist.
 

Mag je zelf aangifte van overlijden doen?

Meestal wordt de aangift van overlijden verzorgd door de uitvaartleider, maar het mag ook gedaan worden door de familie. Dit moet gebeuren voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt.
 

Mag je ook zonder kist gecremeerd of begraven worden?

Het is mogelijk zonder kist gecremeerd te worden. Wel bent u dan verplicht de overledene op te baren op een stevige bodemplank met opstaande randen. De overledene dient volledig in een lijkwade of doeken van natuurlijke materialen te zijn gewikkeld, in verband met de veiligheid bij het invoeren van de plank in de oven. Vraag bij andere crematoria of begraafplaatsen persoonlijk naar de mogelijkheden en regels.
 

Kunnen we zelf de kist dragen?

Ja, dat kan. U heeft dan minimaal 6 volwassenen nodig. Bij het rijden op een baar kan de kist met 4 personen verplaatst worden.
 

Wordt iedereen apart gecremeerd?

Ja. De crematieoven biedt slechts ruimte voor 1 kist tegelijk. Het is wettelijk ook niet toegestaan meer overledenen tegelijk te cremeren.
 

Wanneer wordt iemand gecremeerd?

Als de plechtigheid is afgelopen, gaat de kist met de overledene naar de ovenruimte. Daarna begint de crematie meestal al snel.
 

Is een eigen graf ook eigendom?

Nee, over het algemeen niet. Men heeft het recht van begraven in de overeengekomen tijd. De grond blijft eigendom van de begraafplaats.
 

Mag de overledene worden gebalsemd?

Balsemen (is het conserveren van een lichaam voor een langere periode) is slechts zeer beperkt toegestaan in Nederland. Thanatopraxie is wel toegestaan in Nederland.

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt. In de vertraging van het ontbindingsproces wijkt ook een eventueel besmettingsgevaar. Het doel van thanatopraxie is de overledene voor enkele dagen te conserveren met een uitloop van 10 dagen na het overlijden. Belangrijkste reden voor thanatopraxie is voor de nabestaanden het cosmetische effect. De overledene behoudt langer de natuurlijke kleur. Ook voor de opbaring heeft het voordelen. De overledene kan beter in een warmere ruimte worden opgebaard.

 

Staat uw vraag hier niet bij? Neem contact op en stel ons uw vraag

Versturen

Wij nemen binnen 24u contact met u op