Cremeren

Cremeren

Als u de overledene wilt laten cremeren of uw dierbare zelf voor crematie gekozen heeft kan er gekozen worden uit de verschillende crematoria in de omgeving. Desgewenst kunt u in de aula van het crematorium de uitvaartdienst houden.
 

Crematieplechtigheid

Een crematorium biedt vaak een sfeervolle ruimte waar eventueel met muziek en toespraken afscheid kan worden genomen van de overledene. Bijna alle crematoria bieden een ruimte aan waar familie en genodigden na afloop van de plechtigheid gebruik kunnen maken van een koffietafel.
 

Verstrooien van de as

De as kan worden uitgestrooid op een speciaal verstrooiveld bij het crematorium. Ook kan de as in zee worden verstrooid. De wetgeving met betrekking tot de asbestemming is gewijzigd en tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden. U kunt in principe bijna iedere plek uitkiezen voor het verstrooien van de as. U hebt dan wel toestemming van de eigenaar van de grond nodig. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden op het gebied van asbestemmingen.
 

Bijzetten of begraven

De as kan ook in een urn worden bewaard. Deze kunt u desgewenst thuis bewaren, bijzetten in de urnenmuur van het crematorium of de begraafplaats, of begraven in een speciaal urnengraf. De meeste begraafplaatsen beschikken over dergelijke graven. De regels voor het plaatsen van gedenkmonumenten verschillen per begraafplaats.
 

Bewaren

Tegenwoordig zijn er steeds meer bestemmingen die u aan de as kunt geven. U kunt bijvoorbeeld een beetje as bewaren in een verzegeld medaillon of een deel van de as laten verwerken in een kunstwerk of glasobject. U kunt zelfs van een kleine hoeveelheid as een diamant laten vervaardigen. 

Informeer naar de mogelijkheden.